torsdag 20 januari 2011

Muffins med trippelchoklad

Jag väntade besök idag och tyckte att det var ett väldigt bra tillfälle att testabaka dessa muffinsarna.
Jag fick göra någon liten ändring i receptet för jag hade inte just dom ingredienserna hemma som behövdes men det blev bra ändå!


För 10 stycken (dock fick jag 18 så jag vet inte vad jag lyckades med)

4 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl farinsocker (jag använde brunt farinsocker)
50 g mörk choklad, grovt hackad
50 g mjölkchoklad, grovt hackad
50 g vit choklad, grovt hackad
1 ägg, vitan och gulan separerad
1/4 tsk salt
85 g smör, smält
1/2 dl gräddfil (hade ingen hemma så jag tog turkisk yoghurt)
1 3/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

1. Förvärm ugnen till 200 grader. Smöra eller placera pappersformar i muffinsplåten.

2. Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, socker och cirka 2/3 av varje chokladsort i en stor skål.

3. Vispa samman äggvitan och saltet i en skål till mjuka toppar bildas. Blanda äggulan, smält smör, gräddfil, mjölk och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt hela smeten till de torra ingredienserna och ror om lätt tills allt nästan blandats. Vänd försiktigt ner äggvitan till allt blandats.
4. Fördela smeten jämnt i den förberedda plåten och tryck sedan lätt ner resten av chokladen i smeten. Grädda i 18-20 minuter eller tills muffinsen rest sig och är fasta. Låt svalna i plåten.

(Man kan även använda smaksatt choklad)


lördag 15 januari 2011

Chokladkaka med vitchoklad

Denna kakan är så himla god och väldigt lätt att göra!
Var egentligen meningen att vi skulle haft den för några veckor sen men ibland ändras planer så då fick jag frysa den och det funkade väldigt bra för den smakade precis som vanligt.


Botten
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl

Smält smör och rör sen i socker, vaniljsocker och kakao. Rör i ägg och sen mjöl.
Smörj och bröa en form (24 cm i diameter)
Grädda botten i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, 175 grader.

Tryffel
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g vit choklad

Koka grädde och smör. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i den vita chokladen. Rör runt tills all choklad har smält.
Låt den halvstelna i kylen i en timme.
Bred på krämen på botten.
Ställ in kakan i kylen och ta fram den minst 30 minuter innan servering.

Garnering
2 dl rostade, blandade nötter. Exempel: cashewnötter, valnötter och mandel

(gör gärna kakan några dagar i förväg så att den kan "stå till sig" lite.

lördag 8 januari 2011

Kanelbullar

Finns det någon bättre doft än doften av nygräddade kanelbullar?!
Det är vad hela mitt hus luktar nu och jag njuter för fullt :)


söndag 2 januari 2011

Nyårstårta... eller en halv...

och varför just en halv kan man ju undra men det är så det blir när två tårtälskare ska fira nyår ihop!

Jag hade inga tårtbrickor hemma så jag tog ett av våra bordsunderlägg och klippte det runt. Funkade jätte bra!

Tårtan innehåller: Ljus botten fylld med daim-mousse och kinderägg-mousse. Spacklad med grädde, täckt med marsipan och dekorerad med sugarpaste

(Båda tårtorna ihop)

Saras tårta innehöll: Ljus botten, vitchoklad och jordgubbsmousse